Make Believe

Posts tagged “HDR

HDR goes again..(The Granny Attic)

Nak update blog..tak tau nak tulis ape..tetiber teringat pla design HDR yang aku dah wat..so aku akan post kan gambar tu utk tatapan umum dan share kat sume orang..macam biasa aku xde kamera yang canggih dan hebat macam kengkawan aku yg lain..so aku pun menggunakan dan memanipulasikan gambar yang diambil oleh seseorang yg amat ku kenali untuk dijadikan bahan ujikaji aku..

Dengan menggunakan Nikon D80 dan dengan kemahiran yang dia ada..maka wujudnya gambar yang bakal ku uploadkan ini..gambar Trip to Gunung Tahan..dah takde modal gambar baru dah aku..kene beli kamera DSLR dulu baru leh amik gambar2 chanteq..dan aku nak kongsikan sedikit tutorial berkenaan ngan HDR yang aku wat ni..seperti yang tertera di atas (pada tajuknya), The Granny Attic merupakan cara yang amat aku suka untuk memanipulasikan gambar ini..


HDR again..

Kete aku|Belakang Perpustakaan|Pusat Islam (Before HDR)

Hari tu saje je amik gambar kat pejabat..pas angkat-angkat barang Pusat Islam aku amik gambar..so aku gunakanlah henpon HTC HD7..pastu aku pown amik gambar tu dan edit dan jadikan image tu dalam bentuk HDR..hasilnya agak menarik pada aku dan beberapa kawan2 yang lain..orang lain tak tau la macam mana..Haaaa kalau nak tau cam mano perbezaan HDR ngan original Image..moh kite tgok ni..gambar sebelah atas merupakan gambar original..dan gambar kat bawah pula adalah gambar after effect..HDR..so kalau sesape yang berminat nag belajar wat gambar HDR image..leh la subscribe blog aku ni dan kalau ada permintaan aku akan uploadkan cara-cara nak wat HDR..HDR skg x compilcated macam dolu-dolu..skg mudah jew..xpayah nak cantum software banyak2..skg ngan menggunakan Photoshop dan plug-in tertentu..anda sudah leh wat HDR image..

Kete aku|Belakang Perpustakaan|Pusat Islam (HDR Image)

Ni lagi 1 gambar aku dah wat HDR..gambar ni gambar kawan en Yazid bin Yahya aka Yazidy Evangelien katenyer..dia ni kalau bab bergambar memang No. 1..tu yang macam over sangatzz jew tu..padahal yang birthdaynyerr orang lain..dahla over amik gambar..kuat makan pla tu..hahahaha..tambah-tambah makan Nasi Ayam Gemas..perghhhh..

Yazidy Evangelien sebelum dan selepas


HDR | Aku dah semakin “addict” ngan HDR

Kepada sesape yang tak tau ape tu HDR..kome masuk kat wikipedia dan tgok maklumat tentang HDR ni k..High Dynamic Range Imaging

Kalau dah faham..leh lah baca blog aku pula..sebenarnya teknik ni dah lama wujud di dunia ni..cumanya aku baru membiasakan diri ngan HDR ni sejak setahun yang lepas sehinggalah sekarang..puas aku mencari ke sana sini software dan application untuk di installkan ke PC aku supaya aku leh membuat teknik imejan yang berkualiti..akhirnya dah dapat dah software tu..seperti biasa aku menggunakan “kemahiran” aku mencari software2 “pirate”..aku x lah menyokong “piracy”..cuma aku xmampu nak beli yang original..bapok mahei..

Pusat Islam Politeknik Muadzam Shah

Semalam aku dah buat 1 imejan HDR yang vollehlaaa..x chanteq pown tapi boleh la kalau nak tgk dan puaskan hati sendiri..nak puaskan hati orang payah..sbb kang kalau tunjuk gambar tu banyak pla komen vagaihhhh..takpelah aku upload lah juga gambar tu sebagai 1 perkongsian ilmu..bagi sesiapa yang berminat nak berkecimpung dalam ke ‘HDR’ an ni..anda dinasihatkan supaya menggunakan PC yang mempunyai sekurang2nya 1-2gb Ram dan processors yang latest serta mempunyai graphic card..kalau anda xmempunyai minimum requirement..mintak maaf sangat2..PC anda akan menjadi begitu berat “sesungutttt”..bukan nak ckp besar laaa..tapi sebagai perkongsian ilmu aku perlu bagi tau..aku pernah membuat 1 design..cover untuk Annual Report Politeknik Muadzam Shah..1 file mengambil masa seminggu atau lebih nak siapkan..kalau nak touch up memg akan mengambil masa yang agak lama lah..1 file bersize 400mb++..mula-mula aku pown terkejut jugak sampai file besar camtu..PC aku hampir2 “hang”..seb baek leh control..itu PC aku yang 2gb ram..kalau 1gb ram atau kurang..mintak maaf sesangat..anda tak boleh buat design apatah lagi HDR..

Aku masa kat Melaka|Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2008

HDR kalau nak touch up gambar..dah amik 30mb paling kurang..kecuali set resolution bawah 100..Oklah malas lah aku nak cakap panjang lebar..korang tgok jela gambar yang aku dah siapkan ni k..kalau korang nak aku touch up kan gambar korag..kontek lorhhh aku k..

Suatu ketika di kampung halamanku|Thanks to Azmil Abd. Rajid for taking this great panorama using Sony Erricson Satio