Make Believe

Nokia Symbian Freak

The New Nokia E6, Qwerty & Touchscreen In One Device

Today Nokia launched the Nokia E6, a compact QWERTY and touch device aimed at business and general users who need to get things done while they’re on the move. Busy emailers rejoice – there’s now a new Symbian business device that you can operate single-handed.

The QWERTY and touch experience on the Nokia E6 offers faster navigation and operation than either a pure touch or keyboard-only system. Here are some of the specs:

– 2.46-inch LCD capacitive touchscreen offering 16mn colours and a resolution of 640 by 480 pixels.
– Screen made of Corning Gorilla Glass for great durability.
– 8-megapixel full focus (EDOF) camera has a dual-LED flash, 2X digital zoom (3X in video mode) and offers HD 720p video recording at 25fps.
– Comes with 8GB of internal memory and support for MicroSD cards up to 32GB.
– The battery is a removable Nokia BP-4L 1500mAH – rated for up to a month on standby and 7h30m talk-time over 3G – longer over GSM connections.
– Offers Pentaband 2G/3G network support for world travellers and WiFi connectivity through 802.11 b/g/n.
– Bluetooth 3.0 with support for stereo headphones.

The device measures 115.5 x 59 x 10.5mm and weighs 133g.

The Nokia E6 comes with free global walk and drive navigation through the latest Ovi Maps. It also comes with free push email and IM, providing you have a data plan. The latest Symbian operating system now comes with five home screens, an improved browser and redesigned interface (there’s more info on Symbian Anna here). Bundled software includes QuickOffice, World Traveler, JoikuSpot Premium and F-Secure Mobile Security.

The Nokia E6 is expected to ship in Q2 2011 – before taxes and subsidies it will cost €340. North American availability is expected in Q3.


Interview with Nokia E6 Product Manager

In this video, Nokia E6 Product Manager Chris Probert discusses the device in more detail. Nokia E6 is a compact QWERTY and touch device aimed at business and general users who need to get things done while they’re on the move. Busy emailers rejoice — you can operate the phone single-handed.

What can you tell us about the design?

You can see just by looking at it that the Nokia E6 follows in the footsteps of the hugely popular Nokia E71 and E72. It comes from the same family and has the same philosophy, now with touch, larger memory and new software features. I’m very proud that we managed to keep this device only 10.5mm thin, yet pack in a touch screen and more memory. The sharp VGA glass display is another improvement; it has four times the pixels of the Nokia E72 (326pix/inch). You can use the Nokia E6 with one hand, which is something I find really useful. We took a long time deciding on the finish of the device, because tastes are different around the world. We ended up using glass and stainless steel with a satin finish on the camera surround and battery cover – two great materials to produce a slim yet robust device.



What was it like to contribute to this product?

I began working with the Nokia E6 immediately after the concepting phase, and many features have changed during the journey. I used to work with the Nokia Nseries devices before, so the first thing I needed to do was to familiarise myself with the needs of an Eseries customer. People like IT managers who want to do encryption or device management have specific demands, and you need to know what makes a proper business device. A lot of devices can do email, but doing it in a secure and controlled fashion is something that I think Nokia has done really well in recent years. It’s been good fun to work with this product and I’m excited that I can finally start telling people about it!


Persaingan gadget yang tiada kesudahan..

Blackberry Tablet

Hari ni aku punye internet Maxis Broadband kembali bernyawa..setelah sekian lama overlimit ianya kembali menghidupkan suasana IT aku..pertamanya aku lihat brape banyak bil yg aku kene byr bulan ni..hagak banyak jugaklaa..dan kemudian jari jemari ku terus melakukan tugasnya untuk mencari apa yang hati dan otak aku fikirkan..GADGET!!!..Satu pktaan yang tidak asing lagi bagi kita..

HTC Flyer

Aku kalau bab gadget aku memang gila2 suka..bila g shoping ke g mane2..aku xpernah miss nak tgk gadget2 terbaru kat pasaran..pertamanya kene lah tgok kat internet..belajar tentang gadget tersebut..so kalau g kedai x lah diperbodohkan oleh pekedai tu..so malam aku masuk kat laman web maxis nak tgk bil henpon dan broadband..sblm tgk bil tu..pada muka depan website ada beberapa gadget baru yang muncul..Antaranya adalah HTC Flyer dan Motorola Xoom..kedua2nya adalah dari keluarga tablet..Selain itu terdapat juga Blackberry Tablet dan Ipad 2..

Motorola Xoom


Kehadiran kedua-dua gadget tablet ni menyebabkan aku kembali berminat untuk dapatkan sebuah tablet untuk diriku..lagipun portable..boleh dibawa kemana jer..ape kata korang sume tgk gadget2 ni..kot2 korang akan suka tablet2 ni..

Ipad 2


Posted from WordPress for Windows Phone


Dapatkan pelbagai Application Symbian menarik untuk handphone anda!!!

Kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan pelbagai aplikasi (application) idaman untuk menghiasi dan menjadikan handphone anda menarik dan canggih, anda boleh mendapatkannya disini dengan harga yang berpatutan.

Antara applikasi yang anda boleh dapatkan adalah seperti:

1. Garmin (Hot maps application) for any version or edition of mobile – S60 3rd edition, 5th edition and the latest mobile symbian^3 N8 etc.

2. Pelbagai aplikasi untuk Symbian OS 9.1/9.2/9.3 – Pakej ini hanyalah untuk (3250,5500,E50,E60,E61,E90,N71,N73,N80,N82,N91,N92,N93,N95,N85,N96) sahaja

3. Pelbagai aplikasi untuk Symbian OS9.4 Platforms (s60v5) [i8910HD/5800/N97/Mini/X6] Apps – Pakej ini hanyalah untuk pengguna yang mempunyai handphone seperti Symbian OS9.4 Platforms (s60v5) [i8910HD/5800/N97/Mini/X6] sahaja.

4. ROM Modding, Firmware Tweaking for Symbian S60. You will get your Developer Certificates here too – Oleh kerana saya adalah pemegang Publisher ID untuk mendapatkan pelbagai certificate untuk pelbagai jenis Handphone maka setiap certificate dan key akan dikenakan bayaran yang berpatutan. Ini adalah kerana saya memerlukan dana untuk mengeluarkan certificate dan key dan anda boleh mendapatkan certificate itu dengan cepat berbanding mendapatkannya dari tempat lain. Dan dana ini saya perlukan untuk membayar lesen Publisher ID saya. Dan kini saya telah berjaya mendapatkan lebih dari 1000 certificate untuk pelbagai jenis handphone.

Antara kepentingan Certificate dan Key adalah:

– Boleh memasang pelbagai aplikasi mobile pada bila-bila masa tanpa sebarang gangguan. Tanpa certificate dan key mobile anda tidak akan boleh memasang (install) pelbagai aplikasi untuk mobile anda dan pelbagai gangguan seperti “Request Not Granted Please Contact Your Supplier”. Untuk mengelakkan gangguan sepeti itu maka certificate dan key amat diperlukan melainkan anda merupakan pakar untuk menggodam rom mobile.

– Pakej ini menawarkan Certificate, Key, Signer dan tutorial bagaimana untuk mengaplikasikan ketiga-tiga tools ini sehingga anda berjaya memasang (install) aplikasi ke dalam handphone anda.

5. Symbian Os9.x S60 v3/v5 Compatible GPS Navigation Systems, their Maps and other GPS related applications –  Di sini anda juga boleh mendapatkan pelagai jenis aplikasi peta yang menarik sepeti Nokia Ovi Maps, Garmin (Peta Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak), Sygic dan pelbagai Aplikasi peta yang lain. Yang menariknya peta ini boleh menggambarkan suasana 3D.

– Anda boleh mendapatkan aplikasi dan peta pada harga yang berpatutan iaitu dari RM30.00-RM50.00

6. Symbian^3 Application – Pakej ini adalah untuk pengguna yang mempunyai sistem operasi Symbian^3 sahaja – Oleh kerana mobile jenis ini baru sahaja menjengah pasaran Malaysia maka aplikasinya juga susah untuk didapati. Tapi di Yoursymbian anda boleh mendapatkannya dengan mudah.

7. Hacker Mobile Package – Dikhususkan kepada pengguna Symbian & Sony Erricson Satio dan Samsung i8910HD untuk menggunakan/ membeli pakej ini. Malah anda boleh mencipta dan mereka sendiri firmware untuk handphone anda*.

p/s – *Harus mempelajarinya dan anda akan diberi khidmat pembelajaran dan nasihat untuk memahaminya sekiranya anda mahu menjadi hacker mobile yang berjaya.

8. Firmware for your mobile –  Sekiranya anda mahu meningkatkan firmware handphone anda kepada yang baru. Anda boleh dapatkannya disini. Semuanya original firmware dari Nokia. Setiap firmware dikenakan bayaran sebanyak RM80.00-RM100.00 bergatung kepada jenis handphone*.

p/s – Pakej ini hanya tersedia untuk pelanggan/ pengguna Nokia sahaja

9. Disini saya juga menerima pelbagai permintaan (request) dari anda. Sekiranya anda mahu aplikasi secara standalone (1 sahaja dan bukannya pakej) atau untuk handphone jenama selain Nokia dan Sony Erricson anda boleh melakukannya disini.

10. Pelbagai Themes untuk handphone anda.

10 Sebab Mengapa anda perlu mendapatkan CDROM ini.

  1. Kos rendah dan berbaloi untuk memilikinya. Bayangkan anda ke kedai untuk mendapatkan 1 aplikasi harganya mencecah RM10.00. Tapi di Yoursymbian anda boleh memiliki lebih dari 1000 aplikasi, antivirus, Themes, maps dan macam-macam lagi dengan harga yang berpatutan (mengikut pakej)
  2. 100% telah disahkan pemasangannya pada pelbagai handphone – Why dont you try it??
  3. Setiap aplikasi disertakan tutorial. Dan kini anda boleh mengajar sesiapa sahaja untuk memasangnya.
  4. Bonus??? Ya anda boleh mandapatkan bonus dengan setiap langganan dan pembelian anda. Diskaun?kenapa tidak!!Dengan setiap pembelian pertama anda akan diberikan bonus 10%, 20% dan 30% dan boleh digunakan untuk pembelian yang seterusnya. Manakala 50% Diskaun akan diberikan bagi setiap 5 pembelian terawal anda. Berbaloi bukan?
  5. Mudah dan Senang!! – Tidak perlu ke kedai untuk membeli ataupun ke luar negara untuk membeli aplikasi-aplikasi yang popular – dapatkannya di sini sekarang. Hanya pilih pakej->Bank-in(mengikut pakej)->dan biarkan saya menguruskan penghantarannya (dalam tempoh 1 minggu-2 minggu).
  6. Anda akan dapat memahami dan cepat mempelajari pelbagai produk dan aplikasi serta tahu apa yang anda tidak pernah tahu dalam bidang ini selama ini.
  7. Anda boleh bertanyakan terus kepada saya akan masalah yang anda hadapi.
  8. Anda boleh merasai segala kecanggihan yang telah saya rasakan selama ini ditangan anda sendiri. Kena tidak anda mencubanya sendiri.
  9. Pelbagai bantuan akan dihulurkan untuk membantu anda dalam bidang ini.
  10. Mempunyai pelbagai input dan pengetahuan yang membina untuk anda

Apa yang anda perlukan sekarang??

1. Pilih pakej

2. Emailkan pesanan anda kepada puterabiru84@yahoo.com/ puterabiru84@gmail.com

3. Bank-in pembayaran ke akaun saya – No. akaun dan No. Telefon saya akan dihantar apabila anda menghubungi saya melalui email

4. Pakej anda akan diproses selepas pembayaran disahkan.

5. 1 Minggu/ 2 Minggu – Pakej pilihan anda akan sampai ke alamat rumah/ pejabat anda – Kesemua pakej akan duhantar dalam bentuk CD/ DVD (sekiranya pakej melebihi 1GB)

*Anda diingatkan supaya meletakkan alamat rumah/ pejabat anda dengan betul agar proses penghantaran tidak ada masalah.


Nokia Notifications

Nokia Notifications gathers missed calls, voicemails, messages, and missed calendar alarms and presents them in one list for you to manage at your convenience. Installed as a widget in your device’s homescreen, Nokia Notifications removes the need to acknowledge individual notifications that may otherwise get in the way of doing other actions on your device.

Nokia Notifications is made available via Nokia Beta Labs for a short trial to catch any remaining bugs before publishing at Ovi Store

Compatibility

Nokia Notifications is currently available for the Nokia N97 and Nokia N97 mini.

Note! Missed calendar alarm feature will only work in device software versions released after week 46/2009

Nokia Notification

Transfer the file to your device using Ovi Suite and then long-tap on a free slot in your homescreen, choose Add Content, and select Notifications from the list.


Nokia N8 Sample Photos & HD Video

Photos below were taken using the Nokia N8 that isn’t running the latest software. Notice that even though the OS is not the final version, the outcome of the camera was very impressive. Super sharp photos and very vibrant colours.

Checkout these 3 photos. Taken at full 12-megapixel resolution. (Click to enlarge)

Here’s a sample HD video recorded using the N8 at 720p without editing. Superb results.

The preview here is not in HD. View the original HD video on VIMEO.

Source