Make Believe

Author Archive

U’ll nvr know the difference in this Balinese Spa ambiance. Try it at

U’ll nvr know the difference in this Balinese Spa ambiance. Try it at.


Moving..

Hi all..
Due to the personal and a few technical problem..The Informations is about to moving to new domain of The Informations..but you still may come to my first domain to get refreshed the latest updates of mine..Im  not going to use english especially on this topic because its too complicated to make an explaination to those who do not understand exactly what i would like to say..

I want a LIVE Facebook PARTY!!!

I want a LIVE Facebook PARTY!!!.


Perhimpunan Bulanan Kakitangan Politeknik Muadzam Shah April 2011

Hai Assalammualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

22 April 2011 – Berjumpa lagi di lembaran baru theinformations dalam episod pada kali ini adalah..Perhimpunan Bulanan Kakitangan PMS yang telah dianjurkan dengan jayanya oleh Jabatan Matematik, Sains dan Komputer bertempat di Dewan Kuliah Utama 1 yang indah ithoooo…Seperti biasa tentatif perjalanan majlis adalah sama dengan mana-mana perhimpunan bulanan kakitangan sebelum-sebelum ini..namun pada kali ini agak berlainan sedikit kerana PBKPMS kali ini dimulai dengan sedikit perkongsian maklumat, informasi dan idea dari Pegawai Unit Penyelidikan dan Inovasi..

Secara ringkasnya beliau memperihalkan tentang perlunya innovation dan pelbagai lagi sudut pandang dan sumbang saran yang begitu menarik..kemudian terdapatnya cadangan untuk membentuk satu ruangan untuk di bukukan yang akan mengandungi pelbagai maklumat menarik seperti cerpen, puzzle dan macam-macam lagi karya berbentuk research serta perkongsian pengetahuan dan ilmu..mengikut dari apa yang disampaikan tadi..ianya akan diberi judul “Digest”..dan setiap muka surat pada halaman digest berkenaan adalah berwarna..

BUkan untuk menghentam sesiapa pun namun..pelbagai bentuk perkongsian Ilmu yang telah aku laksanakan, design sendiri, jadi editor sendiri tidak mendapat 1 persetujuan untuk menerbitkan hasil kerja aku hatta yang tak berwarna sekalipun..aku x pernah mintak untuk dipuji namun aku buat buletin dengan menganggap ianya bukan 1 karya yang boleh dianggap membazir..walhal kesemua isi kandungan karya berkenaan (buletin) secara keseluruhannya berlandaskan  corat-coret, bangun hidupnya Politeknik Muadzam Shah..mungkin ada juga betulnya apa yang telah dikatakan oleh segelintir pendapat..ianya boleh dilaksanakan dengan syarat ianya tidak dibuang sepertimana apa yang telah berlaku ke atas Cakna Ilmu..2 bulan sebelum bulan ini..penerbitan Cakna Ilmu rancak dijalankan..sehingga kini ianya sudah menjangkau usia 25 keluaran..dan kini selepas diteliti semuala..ianya dibekukan..bukan dibekukan untuk percetakan..tapi penggunaan kertas untuk tujuan percetakan dan penerbitan bukan lagi pilihan utama bagi golongan professional PMS..mereka lebih mengutamakan penggunaan slogan “go green” sperti yang telah disampaikan oleh Pengarah PMS sebentar tadi..

Berkait dengan itu, Buletin Info-lib tak sempat untuk dilaksanakan penerbitannya atas beberapa faktor yang tidak memungkinnya untuk menjadi kenyataan..kecewa memanglah kecewa..namun keputusan dibuat berdasarkan peratusan kebarangkalian ianya (buletin) akan diterima tanpa berlakunya pembaziran..dan keputusan itu aku boleh terima atas sebab-sebab alasan yang diberikan sangat sukar untuk disangkal akan kebenarannya..mengambil apa yang dikatakan pengarah: kalau kita buat macam mana pun cantik pamplet atau buletin..tapi kalau dah hati manusia itu kata ianya tidak bermaklumat dan tidak ingin membacanya walhal kandungannya begitu bermakna dan penting sebagai informasi..benda itu xkan berjaya mengubah hati manusia dari membuang, membiarkan pamplet dan karya-karya tersebut ke dalam tong sampah atau di atas meja”  Maka disinilah berlakunya pembaziran..tidak kurang juga yang memberikan pendapat dengan menggunakan email rasmi politeknik sebagai medium penerbitan dan penyiaran karya-karya seperti buletin..namun adakah ianya berhasil?berapa ramai yang akan bukak email setiap hari dan kemudiannya membaca buletin itu?setiap hari kita mendengar rungutan dari penjawat awam yang berkata, “macam mana nak bukak email..nak login pun xboleh (sambil menyalahkan masalah internet yang xpernah selesai)..kalau itulah cadangannya “go green” xkan pernah berjaya..ada juga yang menyatakan pendapat dengan mencadangkan ianya perlu di “publish” kan kat Laman Web rasmi politeknik..aku nak tanya pendapat korang semua lah..adakah laman web http://www.polimuadzam.edu.my/ menarik?dan sejauh mana ianya boleh menarik minat anda untuk membaca makumat didalamnya?mesti anda akan kata oh tidak..oh god..or whatever..

Namun begitu, adakah digest yang akan dilaksanakan penerbitannya tidak akan dipandang serong oleh orang-orang yang telah berkarya selama ini namun ianya tidak diterbitkan?adakah ianya tidak membazir dengan adanya halaman berwarna? Lupakanlah itu semua Azri..ko tu hanya kakitangan pelaksana..bukannya pemutus kata..aku redha..

Berbalik kepada PBKPMS..pelbagai adegan-adegan dan panorama menarik menghiasi majlis pada petang tadi..antaranya adalah..wah sekarang majlis PBKPMS dah ada anugerah tau..anugerah kakitangan cemerlang bulanan gehtoooo..heyyvattt..dan pada bulan ini pemenangnya adalah..Tn. Hj. Abdullah Azraai bin Hasan dan En. Jumari bin Hj. Parjo..tahniah kepada para pemenang..dan yang sangat2 “best”nyerrr hadiah untuk meraikan hari kelahiran kakitangan dah berubah laaa..kalau dulu hadiahnya adalah set cawan yang sangat “chanteQ” itew..kini dah bertukar wajah…LILIN gehtoooo..sangat “chanteQ” sekurang-kurangnya xde la staf yang dah duk kat PMS ni selama 10 tahun dapat hadiah set cawan yang sangan “mahal” tu berulangkali..mintak maaf yerrr PKPMS..saje jewww..tahniah atas perubahan yang anda lakukan..dan semoga makin ramai staf yang akan bayar yuran PKPMS yang sangat “Mahal” itu iaitu sebanyak RM3.00 sebulan..”mahal” sangat kan sampai ada orang yang xmampu bayar tapi mampu beli rokok yang berharga lebih RM10.00 sekotak..

Oklah setakat itu jelah aku nak kongsikan..nanti aku uploadkan gambar k..xsempat lahhh…sorilaa dari awal tadi ayat skema jorhhh..tapi dah penghujung ni kan hagaq keji sikit ayatnyerrr…ok babai sume..enjoyyy!!!!!


Banyaknya bil nak kene bayar..

Alhamdulillah bulan ni rezeki lebih..walaupun xlebih mana sangat..tapi adalah..harap2 gaji bulan ni xusik pun sbb sume bil aku dah bayar sebelom gaji..sekali tgk Maybank2u tadi ade lagi belom bayar..sangat2 keji…seb baek RM38.00 jew..bulan lepas dan bulan ni..penggunaan perbelanjjan aku hampir xpun cecah seribu..ntah mende aku buat sampai banyak macam tu…salah 1 nyer yang menjadi penyumbang kepada penggunaan sebanyak itew adalah penggunaan henpon aku ala si HTC HD7 tulaaa…RM372.00 something like that laaa..pastu broadband lagi kene bayar..seb baek bil  untuk kuartes dah potg dari gaji..pastu yang sangat x munasarawak adalah pembayaran bil api aka elektrik yang vanyak sesungut itew..bulan 1 dan 2 penggunaan sumenyer xperlu bayar..jumlah perlu dibayar -RM11.50..tapi bulan March ni tetiba pla boleh jadi RM44.00..keji x?ape la sangat yang aku guna sampai positif pla..maknanya kene bayar..selama ni xperlu bayar pon..xkan naik begaytohhh mendadak…

Pastu yang peliknye..kengkawan2 lain yang duk kuartes pon pelik..boleh pla kene bayar untuk bulan ketiga ni..selama ni pon bil api dorg xperlu bayar sbb sumenyer dibawah RM20.00..tapi itulah TNB..asyik nak wat anggaran..tu salah satu sebab dan punca pendapatan TNB..kalau asyk dibawah RM20.00 sepanjang tahun mana nak untung ye dok…

Tapi kan TNB sudah seharusnya bertindak lebih adil dengan datang kerumah dan buat penyemakan..bukannya jauh pun Politeknik Muadzam Shah ngan TNB Muadzam Shah tu kan..jangan kerana nak untung je sume bil asyk dianggar je..akibatnya penjawat awam PMS yang jadi mangsa penindasan..


Kad Kredit

Rasanya dah hampir 2 tahun dah aku gunakan kad kredit Public Bank Manchester United ni..dan aku rasa macam nak terminate je..sebab skg aku ada beberapa keping kad kredit dari bank-bank lain..

1. Bank Islam Credit Card

2. Public Bank Credit Card (Manchester United)

3. Maybank Ikhwan Islamic Credit Card (Gold)

4. Maybankard 2 Cards (Gold)

5. Eon Golden Screen Cinema Credit Card (Gold)

Kad Kredit Bank Islam

Dari kelima-lima kad kredit ni aku paling suka Maybank Ikhwan sebab utamanya adalah berlandaskan syariah..tapi untuk penggunaan hiburan atau papelah..aku paling suka Eon GSC Credit Card sbb leh guna utk tgk wayang..dah brape banyak dah aku gunakan untuk tgk wayang..yang bestnya leh dapat priority lanes dan xpayah beratur kalau nak beli tiket..nak beli pop corn pown ada lanes sendiri..dikhaskan untuk pemegang kad..hebat kan kuasa kad ni..boleh memotong barisan lagi itu pun kalau perlu potg..leh beli tiket wayang online lg..dan yang bestnye..kalau tiket wayang rm10 ke bawah pun dapat diskaun..walaupun sedikit diskaunnyer iteww..tapi sape nak bagi kat kite rm1 free..betol tak..kemudahan dah ada so gunakanlah kan..

Kad Kredit Maybank Ikhwan Gold

Baru ni terkejot aku tgk aku punyer statement..RM150 fee kene bayar..tapi sbb aku dah tgk wayang lebih dari 24x setahun..Rm150 tu dilepaskan..so xpayah bayar fee..terkejot pastu happy..Lupakan pasal Eon GSC CC..Maybank Ikhwan pown best jugak..banyak kelebihan dan macam2 lagilah..xpayah lah aku nak kongsikan kelebihannya kat sini..kalau ade sesape nak mintak pandangan atau nasihat tentang kad kredit..hantarkan pandangan, soalan atau ape pun melalui ruangan komen ok..

Kad Kredit Public Bank Manchester United

The end of story..aku rasa aku nak terminate kan Public Bank, Bank Islam tu..Maybankard 2 Cards tu pula aku baru dapat semalam..dah approve dah so aku nak try dulu apa kelebihannya..so aku akan kongsikan kepada anda2 yang suka akan kad kredit..

My Favourite card! GSC Eon Credit Card

Kesimpulannya, anda dinasihatkan JANGAN menggunakan kad kredit seperti wang tunai..kalau anda tak pernah guna kad kredit dan tak tahu fungsi, terma dan syarat serta fi yang akan dikenakan..anda dinasihatkan supaya tidak menggunakkannya..be smart, be wisely..anda boleh menganggap ianya tunai sekiranya anda faham akan situasinya..anda harus mempunyai wang yang cukup untuk membayar balik apa yang telah kita beli menggunakan kad kredit..dan jangan gunakan cara dengan membayar minimum setiap bulan kerana dengan cara itu anda tidak akan dapat berbelanja secara berhemah..

Maybankard 2 Cards


Kursus E-sis Siri 2

21 April 2011 (0845hrs)

Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh..dan Salam sejahtera..


Khusyuknyerrr..kecuali Yazid Yahya yang Photogedik

Berjumpa lagi kita dalam episod baru theinformations..dan kali ini aku nak mencarut sikit sal kursus yang akan aku hadiri sebentar sahaja lagi..dan kursus yang aku maksudkan adalah kursus e-sis..aku sebenarnya xtau kenapa kerajaan ataupun pihak Politeknik mengadakan dan menganjurkan kursus ini..adakah ianya perlu?adakah mengendalikan e-sis itu sendiri satu benda yang payah untuk dilakukan?atau terdapat banyak aplikasi dalam e-sis yang menyebabkan penjawat awam tidak mampu untuk mengendalikan e-sis dengan berkesan?atau adakah ianya sekadar untuk mengisi kekosongan kursus yang dialami segelintir penjawat awam?mungkin betul sbb aku pon belum menghadiri 1 kursus sejak 2011 membuka lembaran baru..tapi dimanakah rasionalnya kursus ini dianjurkan..

Set-set Technician yang kacak-kacak dan tampan-tampan gehtooo

Xpe mungkin masa kursus nanti aku akan didedahkan akan kepentingan kursus ini..cuma aku masih keliru dengan sistem pengiraan kursus sekarang..sebagai contoh..kalaulah kursus e-sis ini berlangsung dalam tempoh yang singkat..contoh:- kursus bermula pada pukul 9am..kemudiannya berakhir pada pukul 11am/12pm..adakah ianya dikira sehari berkursus walapun kursus itu hanya berlangsung selama 3 jam?dan setahu akula syarat kursus adalah dari pukul 8am-5pm..anda pasti bersetuju dengan aku kan?

Ade yang khusyuk ada yang Photogedik

Oklah sidang pembaca yang dihormati..aku stop kat sini dulu..aku nak masuk kursus..jam pun dah 0852hrs..so aku nak tgk dulu ape yang ada dalam Kursus E-sis Siri 2 ni..aku amik gambar kemudian updatekan blog dibawah tajuk ini…

————————>>>>>

In the middle of E-sis..

Seperti yang aku sangka..kursus ni bukan untuk mengajar apakah itu e-sis..tapi lebih kepada penggunaan e-sis sebenarnya..dan aku rasa kursus ini akan siap/selesai dalam tempoh yang amat singkat..

The tutorial:-

1. Login

2. Tettttttttttttttt…seperti biasa internet yang penuh dengan “kelajuan supersonik” ini begaytohhhhhh “membantu” sesunguttttt!!!

3. Seperti biasa penceramah “mencharowtttt” (benda yang baik tapi org xdengar) kat depan..sambil menghapdet blog..aku mengerling ke arah beberapa orang staff yang sepertinya amat2 x brape nak suka untuk masuk kursus ni..ade yang gerak sana-sini macam aku..sbb ade staff yang “amat” mengetahui hal-hal PC..so org tu sangat perlu dibantu..

4. Wah soalan yang aku utarakan smalam untuk Pembantu Tadbir..so pagi ni dia terus bagi respon..biasalah takut kang kene marah pula sbb xjawab soalan kan..seb baek aku x hantar soalan ke Pengarah..kalau x mampos aku kene charottt nanti…ape pun Kak Samsida(penceramah 1) dah bagi sedikit penjelasan akan masalah yang telah aku kemukakan semalam..

5. Seperti biasa (aku suka guna perkataan ini sbb ia amat hanjeng sangat) internet kat Politeknik Muadzam Shah slow..bukan untuk menhentam sesape..tapi bila internet slow kerja yang nak dibuat pun xleh..kekadang ianya boleh menyumbang kepada merudumnya mood seseorang..macam skg ni..Kursus E-sis..wat pengetahuan pembaca kursus ni memerlukan internet yerrrr..diulangi memerlukan INTERNET yerrrr..so kalau nak masuk e-sis pown payah..berjaya x kursus ni eh???

6. Hampir sejam kursus berlalu..mula-mula aku nak wat tutorial..pastu atas sebab-sebab internet yang sangat “laju” belum tekan dah pegi..menyebabkan tutorial yang aku nak wat ni xjadi macam tutorial..so aku mencharowtt jelaaa..

Borak sajooooorrrr

7. Seperti biasa jugak tetttt..ramai yang bukak facebook time kursus..dah aku rasa bukak facebook lagi laju dari bukak e-sis..tapi kan..kalau difikarkan secara logik..kalau ramai yang bukak FB musti salah 1 sebab e-sis jadi lombab kan?..aku masih bertahan xbukak FB atas sebab-sebab BERINTEGRITI (integriti lah sangat)..padahal kat henpon HTC HD7 aku tu sepanjang hari online FB cuma aku x bukaklaaa jugak atas sebab-sebab INTEGRITI katenyerrrr…

8. Kesian kat orang lain..masuk kursus ada yg xkenal ape itu internet explorer ataupun Mozilla Firefox…kesian sangatzzz…ade yang xtau pon nak bukak ie..terpaksalah aku berlenggang ke sana-sini untuk menunjuk kat orang-orang yang “sangat pandai” iteww..macam kawan aku kat depan ni..bila “hang” je pc tu panggil aku..ntah mende lah yang dibuatnya kat pc tu sampai “hang”..

9. Heyyyy tadi penceramah baca lah blog aku ni..takowttttnyer aku…kang dia marah pla aku “mengumpat benda baik” kat dia..tapi aku dah cakaplah kat dia dan gtau yang aku memang suka gunakan perkataan mencarut iteww..harap-harap hakaq Samsida Azila faham yerrrr…dia cakap..blog leh cakap ape jew ikottt suke hati so aku dengan baik sangka menharapkan dia xberasa hatilaaaa kernnn..

10. Laaaaaa aku ingatkan kursus yang dah masuk sejam ni dah habis..rupanya xhabis lagi..Pn. Sarawati binti Ahmad pula yang nak sambung..sape xkenal Pn. Sara?isteri henchik Muhammad Rafie bin Hamzah lorhhh..kejap lagi dia akan sambung wat latihan utk kursus ni..wat masa ni sume orang “take 5” sendiri…

11. Still waiting………….dah makin ramai dah staff yang bukak facebook..take 5 dah jadi take 10 to take 20..macam2 betol lah..

12. Now Pn. Sarawati taking the 2nd slot…vollehhhhlaaaaa..penjelasannya agak jelas, kemas dan staf yang berkursus pon agak “bersemangat” sesungut…

“OK KEJAP YER NAK MENCELAH..PADA ORANG YANG MENJADI SPY PADA ORANG YANG KEJI..AKU MENGUPDATE BLOG BUKAN GUNAKAN PROXY ATAU INTERNET POLI..AKU MENGGUNAKAN DUIT AKU SENDIRI DAN BROADBAND AKU”

..so pada spy yang akan mengupdate status aku ni kepada orang yang keji tu..silakan lah yerrr jadi hamba abdinya..

13. Back to work..Wah satu lagi berita yang aku dah lama tau cuma confirmation xdpt adalah..Perhimpunan Bulanan adalah dikira sebagai berkursus atas sebab-sebab bermula pada tahun ni sume penjawat awaw perlu menghadiri 10 hari berkursus untuk mencapai keperluan berkursus setahun..berbalik kepada Perhimpunan Bulanan..setiap PB yang dihadiri bersamaan 1 jam..so untuk dapatkan sehari berkursus perlu menghadiri 6 kali PB..so setakat ni dah masuk bulan April bermakna ada 2 kali lagi PB yang perlu dihadiri utk mendapatkan 1 hari berkursus..untuk itu, jumlah berkursus aku setakat ini 1 hari..kena tgu sampai bulan June baru dapat 2 hari berkursus..

Me! of cos gehtoooo

14. For the 1st time..aku merupakan manusia yang pertama menanyakan soalan dalam Kursus E-sis ni..well the questions sound like this..“saya dah mohon beberapa kursus melalui SILAT (Kursus KPTM) so sampai sekarang masih belum berjaya untuk menghadiri salah satu kursus yang ditawarkan..Apakah kemungkinan dan kebarangkalian untuk berjaya dalam permohonan itew?”

The answers a bit too long..tapi aku rasa aku faham kowttttt..

15. Terminated!!!!

Sebelom makan kenelah lepak-lepak dulu | padahal menunggu pembekal makanan xsampai lagi

Well the E-sis just successfully terminated..so, time to eat gehtoooo..sempat je aku nak menghambek gambar kan..nak update blog punyer pasal mustilah aku kene amik gamvar vevanyakkk..Aku ingat xnak makan nasi tapi sbb sedap punyer pasal tpksa tolak kemahuan itew..tadi makan Nasi Tomato ngan air Sarsi kowt..aku bab mengenal pasti jenis makanan memang “fel” so korang anggap je betol yer..Tadi makan ngan Yazid Yahya, Fazleen Manjer, Backstreet Back dan ramai lagi..moteppp aku nak letak sume nama..

Hamvoihhhh Backstreet Back aka Dwayne Johnson aka The Rock ngah memilih ke?nak cari tapau warna pink ke?

Selesai je sesi mencekik ni..maka berakhirlah sudah Kursus E-sis siri 2 yang sangan “mencabar” ini..tak penah aku masuk kursus secepat ini..ingatkan sampai kul 5pm..sbb dalam memo bukan main gempaQ gehtooo..rupanya sampai kul 11 jorhhh..ape pown thanks to Unit Latihan dan Pendidikan Lanjutan (ULPL) kerana telah berjaya menganjurkan Kursus yang penuh dengan input dan maklumat serta informasi yang berguna..diharapkan aku akan dapat lebih banyak kursus lagi selepas ini..supaya target nak capai 10 hari berkursus disamping menimba pengetahuan dan pengalaman..


Sekali lagi..

20 April 2011 – Alhamdulillah setelah beberapa hari asyik panas terik jorhhh akhirnya hujan turun jugak..tapi itu semua berlaku beberapa hari yang lepas..sekarang?selepas aku jadi mangsa ribu taufan (ributlah sangat) isnin lepas..keadaan cuaca begitu tak menentu..pagi tadi panas terik, ptg ni dah hujan ngan lebatnya..dah la ngan ribut petir, guntur pown ada..yang aku risau ni ASTRO kat umah, plug xcabut..kang kene cam hari tu ASTRO meletup..maksud aku dekoder ASTRO tu..harap-harap xde papelah kan..

Setelah anda didedahkan dengan cerita sal banjir ni kat blog henchik Yazid Yahya (The Dream Yard) itu pown kalau baca lah..so aku pown nak kongsi jugaklah kat korang sume..bukan JPA jer yang dilanda banjir..library pown kene jugaklaa..ce tengok..ce tengok gambar ni k..pas ni musti pelabuhan besar kat ULPL tu tarhangkowt dan tertonggeng terbalik macam dilanda tsunami..jap lagi hakoo g tgok..pastu amik gambar..leh masuk dalam blog..


HDR goes again..(The Granny Attic)

Nak update blog..tak tau nak tulis ape..tetiber teringat pla design HDR yang aku dah wat..so aku akan post kan gambar tu utk tatapan umum dan share kat sume orang..macam biasa aku xde kamera yang canggih dan hebat macam kengkawan aku yg lain..so aku pun menggunakan dan memanipulasikan gambar yang diambil oleh seseorang yg amat ku kenali untuk dijadikan bahan ujikaji aku..

Dengan menggunakan Nikon D80 dan dengan kemahiran yang dia ada..maka wujudnya gambar yang bakal ku uploadkan ini..gambar Trip to Gunung Tahan..dah takde modal gambar baru dah aku..kene beli kamera DSLR dulu baru leh amik gambar2 chanteq..dan aku nak kongsikan sedikit tutorial berkenaan ngan HDR yang aku wat ni..seperti yang tertera di atas (pada tajuknya), The Granny Attic merupakan cara yang amat aku suka untuk memanipulasikan gambar ini..


The New Nokia E6, Qwerty & Touchscreen In One Device

Today Nokia launched the Nokia E6, a compact QWERTY and touch device aimed at business and general users who need to get things done while they’re on the move. Busy emailers rejoice – there’s now a new Symbian business device that you can operate single-handed.

The QWERTY and touch experience on the Nokia E6 offers faster navigation and operation than either a pure touch or keyboard-only system. Here are some of the specs:

– 2.46-inch LCD capacitive touchscreen offering 16mn colours and a resolution of 640 by 480 pixels.
– Screen made of Corning Gorilla Glass for great durability.
– 8-megapixel full focus (EDOF) camera has a dual-LED flash, 2X digital zoom (3X in video mode) and offers HD 720p video recording at 25fps.
– Comes with 8GB of internal memory and support for MicroSD cards up to 32GB.
– The battery is a removable Nokia BP-4L 1500mAH – rated for up to a month on standby and 7h30m talk-time over 3G – longer over GSM connections.
– Offers Pentaband 2G/3G network support for world travellers and WiFi connectivity through 802.11 b/g/n.
– Bluetooth 3.0 with support for stereo headphones.

The device measures 115.5 x 59 x 10.5mm and weighs 133g.

The Nokia E6 comes with free global walk and drive navigation through the latest Ovi Maps. It also comes with free push email and IM, providing you have a data plan. The latest Symbian operating system now comes with five home screens, an improved browser and redesigned interface (there’s more info on Symbian Anna here). Bundled software includes QuickOffice, World Traveler, JoikuSpot Premium and F-Secure Mobile Security.

The Nokia E6 is expected to ship in Q2 2011 – before taxes and subsidies it will cost €340. North American availability is expected in Q3.