Make Believe

HDR | Aku dah semakin “addict” ngan HDR

Kepada sesape yang tak tau ape tu HDR..kome masuk kat wikipedia dan tgok maklumat tentang HDR ni k..High Dynamic Range Imaging

Kalau dah faham..leh lah baca blog aku pula..sebenarnya teknik ni dah lama wujud di dunia ni..cumanya aku baru membiasakan diri ngan HDR ni sejak setahun yang lepas sehinggalah sekarang..puas aku mencari ke sana sini software dan application untuk di installkan ke PC aku supaya aku leh membuat teknik imejan yang berkualiti..akhirnya dah dapat dah software tu..seperti biasa aku menggunakan “kemahiran” aku mencari software2 “pirate”..aku x lah menyokong “piracy”..cuma aku xmampu nak beli yang original..bapok mahei..

Pusat Islam Politeknik Muadzam Shah

Semalam aku dah buat 1 imejan HDR yang vollehlaaa..x chanteq pown tapi boleh la kalau nak tgk dan puaskan hati sendiri..nak puaskan hati orang payah..sbb kang kalau tunjuk gambar tu banyak pla komen vagaihhhh..takpelah aku upload lah juga gambar tu sebagai 1 perkongsian ilmu..bagi sesiapa yang berminat nak berkecimpung dalam ke ‘HDR’ an ni..anda dinasihatkan supaya menggunakan PC yang mempunyai sekurang2nya 1-2gb Ram dan processors yang latest serta mempunyai graphic card..kalau anda xmempunyai minimum requirement..mintak maaf sangat2..PC anda akan menjadi begitu berat “sesungutttt”..bukan nak ckp besar laaa..tapi sebagai perkongsian ilmu aku perlu bagi tau..aku pernah membuat 1 design..cover untuk Annual Report Politeknik Muadzam Shah..1 file mengambil masa seminggu atau lebih nak siapkan..kalau nak touch up memg akan mengambil masa yang agak lama lah..1 file bersize 400mb++..mula-mula aku pown terkejut jugak sampai file besar camtu..PC aku hampir2 “hang”..seb baek leh control..itu PC aku yang 2gb ram..kalau 1gb ram atau kurang..mintak maaf sesangat..anda tak boleh buat design apatah lagi HDR..

Aku masa kat Melaka|Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2008

HDR kalau nak touch up gambar..dah amik 30mb paling kurang..kecuali set resolution bawah 100..Oklah malas lah aku nak cakap panjang lebar..korang tgok jela gambar yang aku dah siapkan ni k..kalau korang nak aku touch up kan gambar korag..kontek lorhhh aku k..

Suatu ketika di kampung halamanku|Thanks to Azmil Abd. Rajid for taking this great panorama using Sony Erricson Satio

 

Advertisements

2 responses

  1. yg pic second tu x berapa nampak ke’HDR’annya.. anyway, dua2 cantik.. jarang aku puji2 ko ni tau.. tp pic kedua tu, nape baju ko………………………………………

    April 8, 2011 at 9:07 am

    • yoursymbian

      kejilaaaaa…masa ni aku xpandai bergaya lagilaaah…xpandai bergaya pown kalau banding ngan c keji..amat jauh bedanya..

      April 8, 2011 at 9:42 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s